top of page

LA VILANOVA INDIANA

 

Es coneix com a "indianos" o "americanos" a les persones que després del Tractat de Lliure Comerç de l'any 1778 van decidir anar al continent americà, generalment amb la idea de fer fortuna i negocis, sobretot a les antigues colònies. En molts casos, aquestes persones van retornar, alguns enriquits i d'altres no, i van participar en grans projectes a les seves ciutats d'origen.

El cas de Vilanova i la Geltrú va ser especialment important dins del fenomen indià català i per la vinculació que algunes de les families vilanovines van tenir amb Cuba va ser rebatejada com 'l'Havana Xica', amb trets encara visibles avui en dia en carrers i edificis.

A través d'un recorregut que ens portarà per diferents emplaçaments rellevants com la plaça de la Vila o el carrer dels Caputxins, coneixerem personatges relacionats amb el fenomen indià com per exemple Francesc Gumà i Ferran o Josep Tomàs Ventosa i Soler. En aquest recorregut farem referència, no només a edificis històrics que trobarem pel centre, sinó també a la memòria de l'esclavitud dins del fenomen indià a casa nostra mencionant les diferents relacions econòmiques i comercials d'aquests reconeguts personatges.

bottom of page